هواساز
هواساز دستگاهی است که جهت تأمین و انتقال جریان هوای مناسب، به منظور تهویه (تأمین هوای تازه)، سرمایش (تأمین هوای خنک) و گرمایش (تأمین هوای گرم) به عنوان یکی از سیستم های تهویه مطبوع یا شناخته میشود. این دستگاه با نام هوارسان یا واحد انتقال هوا نیز شناخته می شود و اغلب در سه نوع معمولی، هایژنیک و سقفی تو کار در بازار عرضه می شوند.هواساز یکی از پرکاربردترین دستگاه ها در صنعت تهویه است که مجهز به فیلتر هوا کویل و دمنده می باشد که به آن ترمینال یونیت هم می گویند. این دستگاه بدون اینکه هوا را برگرداند تا 100 درصد می تواند هوا را از بیرون بگیرد. ولی هیچ هوایی به آن برگشت داده نمی شود.
هواساز یکی از کامل ترین دستگاه های تهویه مطبوع است که علاوه بر تولید گرمایش، سرمایش و کنترل رطوبت هوا قادر به ضد عفونی کردن هوا نیز می باشد. سیستم هواساز با استفاده از سیستم های گرمایشی مانند بویلر و یا سیستم سرمایشی مانند چیلر همراه می شوند. هواسازها معمولا در محیط های درمانی و بیمارستان ها و صنایع داروسازی، محیط های عمومی بزرگ، فروشگاه ها و مجتمع های تفریحی، مجتمع های مسکونی و ساختمان های شخصی و مراکز صنعتی به کار می روند.
اجزای اصلی سیستم هواساز خانگی (ساختمانی) و صنعتی
۱ . فن سانتریفیوژ یا محوری (دمنده)
۲ . کویل های آب سرد و گرم یا کویل مبرد DX یا همان اواپراتور:یکی دیگر از اجزای اصلی این سیستم ها کویل های آب گرم و آب سرد می باشد. این کویل ها از لوله هایی که دارای جنس مس هستند تشکیل شده اند و دارای فین های آلومینیومی می باشد و با توجه به فصلی که در آن قرار داشته باشیم در این کویل ها آب سرد و یا آب گرم جریان می یابد. (معمولا کویل ها جهت افزایش نرخ انتقال حرارت ساخته می شوند.)
۳ . فیلترهای قابل شستشو ، هپا و اولپا از جنس بوروسیلیکات ، فیلتر کربن فعال و … با قدرت جذب ذرات معلق ۰٫۳ تا ۱۲ میکرون (متناسب با نیاز):این فیلتر ها قادر به از بین بردن انواع آلودگی ها و میکروب های موجود در محیط می باشد. از آن جایی که دارای قابلیت شست و شو هستند به راحتی از دستگاه جدا می شود.
۴ . قسمت رطوبت زن و رطوبت گیر: یکی از منحصر به فرد ترین جزء این سیستم ها رطوبت زن و رطوبت گیر می باشد.
۵ . محفظه اختلاط کننده هوای تازه و هوای برگشتی (محفظه ای که اجازه می دهد تا مقدار مشخصی هوای تازه از بیرون وارد و با هوای برگشتی از داخل ساختمان مخلوط شود.)
۶ . لرزه گیر ها :برای جلوگیری از لرزشددر سیستم هواساز ساختمانی و صنعتی مجهز به لرزه گیر هایی می باشند ،زمانی که فن در دور بالا کار می کند مانع از ایجاد لرزش در کارکرد دستگاه می شود و در نهایت این امر میزان صدای تولیدی در دستگاه را کاهش می دهد.
۷ . تجهیزات و قطعات کنترل کننده الکتریکی و مکانیکی شامل ترموستات یا سنسور جهت تنظیم دما ، تنظیم کننده رطوبت ، تجهیزات کنترل کننده سرعت حرکت هوا و …
۸ . کانال تغذیه هوا به داخل ساختمان
کار هواساز چیست؟
آب سرد جاری در چیلر و آب گرم در بویلرها به هواساز انتقال می یابند. این انتقال توسط لوله کشی صورت می گیرد. فن با دمیدن به کویل ها هوا را به تناسب سرد یا گرم می کند. یکی دیگر از عملکردهای هواساز تصفیه هواست. که با نصب فیلتر روی آن کار فیلتراسیون را به بهترین نحو انجام می دهد
کار دیگر این دستگاه کاهش میزان رطوبت و تولید هوای خنک به محیط می باشد.
اساسی ترین کار هواساز تامین هوای تازه است که با با صورت کامل و از بیرون هوا را تامین می کند/ بخشی از هوا را از بیرون و بخش دیگر هوا را از داخل فضا تامین می کند
با استفاده از روش سیر کولاسیون هوا داخل گردش می یابد و به بیرون رانده نمی شود
در مجموع می توان اهداف اصلی استفاده از این سیستم را به این ترتیب نام برد
کنترل دما
تنظیم اکسیژن
تصفیه هوا
تنظیم رطوبت
هواسازها معمولا به چند دسته تقسیم میشوند که از لحاظ ساختاری تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. اصلی ترین تفاوت آنها در ابعاد، نوع فیلترها، دارا بودن یا نداشتن رطوبت زن و سایر تجهیزات کنترلی است.
انواع هواساز شامل موارد زیر می شوند:
بازیافت کننده گرما( heat recovery)
هایژنیک (بهداشتی)
معمولی
آپارتمانی و خانگی
مزایای استفاده از دستگاه هواساز
قابلیت کاربرد برای سرمایش و گرمایش
امکان تولید در ظرفیت ها و ابعاد دلخواه
فیلتراسیون و تامین کیفیت مناسب هوا
بازدهی بالا
عدم اشغال فضای خانه
نصب و راه اندازی آسان
تعمیرات و نگهداری راحت
مزایا و معایب هواساز
مزایا
دستگاه های هواساز می تواند فضاهایی را که بزرگ هستند مانند مساجد، تالار ها، غذا خوری ها، پاساژ ها و . . .را به خوبی تهویه کنند.
میزان راندمان عملکرد دستگاه های هواساز بالای ۹۰ در صد می باشد و مقدار اتلاف انرژی و آب در این دستگاه ها بسیار پایین می باشد.
قابلیت استفاده از سیستم های هوشمند کنترلینگ: این دستگاه ها با دارا بودن این گزینه امکان کنترل اتوماتیک سیستم را در طول شبانه روز فراهم می کند و باعث می شود که در مصرف انرژی صرفه جویی شود. مقدار راندمان دستگاه با دارا بودن این سیستم افزایش می یابد.
قیمت اولیه دستگاه های هواساز استاندارد و هم چنین دیگر هواسازها و همین طور هزینه های عملکردی این سیستم ها نسبت به سایر سیستم هایی که در تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد بسیار مناسب می باشد.
دارای قابلیت نصب بسیار راحت هستند. علاوه بر این موضوع هزینه هایی که مرتبط با نگه داری و تعمیرات این سیستم ها است بسیار پایین می باشد و این اوامر به راحتی انجام می شود.
این دستگاه ها علاوه بر فیلتر هایی که دارند دارای قابلیت استفاده از فیلتر های نمدی، کاغذی، رول فیلتر و یا فیلتر کیسه ای وجود دارد و با استفاده از این فیلتر ها مقدار هوای تولیدی پاک تر و تازه تری وجود دارد
معایب:
در مناطقی که میزان رطوبت بسیار بالا باشد از این سیستم ها نمی توان استفاده نمود.
این دستگاه ها نیاز به کانال کشی دارند و در نهایت باعث بالا رفتن هزینه های مربوطه می شود و این سیستم ها برای نصب نیاز به فضای زیادی دارند
No comment