هواساز رطوبت گیر

هواساز رطوبت گیر اکیاس
هواساز رطوبت گیر

رطوبت چیست؟

رطوبت هوا به طور کلی به دو صورت رطوبت مطلق هوا و رطوبت نسبی هوا در نظر گرفته می‌شود.
رطوبت مطلق عبارت است از مقدار بخار آبی که در واحد حجم هوا موجود باشد. مقدار بخار آبی که برای اشباع یک حجم معین از هوا نیاز است، با افزایش دمای هوا بیشتر می‌شود
رطوبت نسبی مقدار رطوبت موجود در یک حجم هوا با دمای مشخص به حداکثر رطوبتی است که آن هوا می‌تواند در همان دما داشته باشد هوای بدون بخار آب را هوای خشک می‌گویند.
بخار آب موجود در جو در متعادل نگه داشتن دمای جو کره زمین نقش عمده‌ای دارد. زیرا بخار آب امواج تشعشعی با طول موج بلند را جذب می‌نماید. بنابراین، اگر در جو مقدار بخار آب کم باشد، اختلاف درجه حرارت بسیار زیاد می‌شود. در این مقاله می خواهیم کاربرد رطوبت زن و رطوبت گیر در هواساز را بررسی کنیم.

الف) رطوبت زن:

رطوبت ‌زن وسیله‌ای است برای تنظیم میزان رطوبت محیطی که معمولاً در فضاهای صنعتی مانند سالن‌های پرورش قارچ و مرغداری و مراکز خرید و لابی هتل‌ها و غیره به خصوص در مناطق گرمسیری و دارای آب و هوای گرم خشک استفاده می‌شود.

کاربرد هواساز رطوبت گیر:

رطوبت زن یکی از اجزای اساسی در سیستم هواساز می باشد که در مناطق سرد با توجه به اینکه سیستم گرمایشی دستگاه هواساز بطور مداوم در حال کار می باشد هوای ورودی به ساختمان رطوبت خود را از دست بدهد.این وضعیت می تواند مشکلات پوستی و تنفسی ایجاد نماید. غالبا سیستم رطوبت زن هواساز در این شرایط جهت افزایش میزان رطوبت هوای محیط مورد استفاده قرار می گیرد.

هواساز رطوبت گیر

هواساز رطوبت گیر

این فرآیند در سیستم های هواساز بوسیله نازل های پاشنده آب که عمل پاشش را انجام می دهند انجام می گیرد.
یعنی آب پس از پاشش از این نازل ها به صورت پودر درآمده و در فضای داخل هواساز موجب افزایش رطوبت هوای تولیدی می شود و در انتها با هوای ترکیب شده در محفظه هواساز به داخل ساختمان وارد می شود.
در مواردی نیز عمل رطوبت زنی توسط شبکه بخار در سیستم هواساز صورت می پذیرد.

1- کلیه الزامات دستگاههای هایژنیک در ساخت این دستگاه هواساز رطوبت گیر لحاظ میگردد .

2- میزان هوادهی  از2،000 الی 30,000 فوت مکعب بر دقیقه .

3- دارای راندمان حرارتی 70% الی 90% بر حسب شرایط طراحی .

4- امکان ساخت هواساز رطوبت گیر بصورت سکشن های مجزا با قابلیت مونتاژ آسان .

5- مجهز به چرخ دوار رطوبت گیر همراه با موتور و تسمه مربوطه.

6- مجهز به کویل های پیش سرمایی ، سرمایی ، گرمایی و کویل بازیافت .

7- امکان نصب کویل های سرمایی آبی و دی ایکس.

8 – امکان نصب کویل گرمایی ، آب گرم ، بخار یا الکتریکی.

9- مجهز به فن و الکتروموتور تخلیه.

10- چرخ دوار از جنس آلومینیوم یا با پوشش اپوکسی و یا با پوشش سیلیکاژل میباشد.

11- چرخ دوار دارای قاب از جنس گالوانیزه میباشد.

12- میزان Leakage هوا مابین چرخ دوار و قاب با استفاده برس مخصوص به حداقل میزان کاهش یافته است.

13- برس مخصوص بکار رفته دارای طول عمر بسیار بالابوده و قابل تعویض نیز میباشد.

14- هواساز رطوبت گیر بصورت دور ثابت و دور متغیر قابل ارائه میباشد.

15- افت فشار چرخ دوار بین 100 الی 200 پاسکال میباشد که در بیشترین میزان ممکن است به 300 پاسکال برسد.

16- محدودیت دمایی دستگاه از 40- درجه سانتی گراد تا 65+ درجه سانتی گراد میباشد.

17- بدنه خارجی دستگاه دارای پوشش رنگ الکترواستاتیک میباشد .

تأثیرات رطوبت بر راحتی، آسایش و سلامتی افراد

خارش و ترک‌خوردگی پوست در نواحی مختلف بدن نظیر دست‌ها، زانو­ها و آرنج ­ها که در زمستان رخ می‌دهد، عموماً به دلیل رطوبت ناکافی در سطح پوست می‌باشد. با داشتن رطوبت نسبی در حدود 60%-40% در محیط می‌توان بر مشکلات پوستی این‌چنینی فائق آمد.

کنترل دمایی بدن دارای ارتباط نزدیکی با درجه حرارت و رطوبت محیط می‌باشد. در صورت بالا بودن رطوبت، بدن فرد قادر به خنک‌سازی خود نبوده و فرد احساس گرمای بیشتری می­کند. این وضعیت در افراد مختلف با توجه به شرایط جسمی می‌تواند به‌صورت تنگی نفس، تشدید آسم، احساس بی‌حسی و ضعف، خستگی و یا از دست رفتن تعادل نمایان گردد.

تأثیرات رطوبت بر شرایط کاری صنعتی و کاربری‌های خاص

عملکرد بسیاری از تجهیزات و سیستم‌های صنعتی و کاربری‌های خاص صنعتی تحت تأثیر رطوبت محیطی می­ باشد. کنترل رطوبت محیط در کاربری‌های خاص نظیر سالن‌های پرورش قارچ، سالن‌های نگهداری میوه و سبزیجات، پرورش طیور و جوجه‌کشی، گلخانه‌ها، پرورش گیاهان و … بسیار حائز اهمیت می­باشد.

بالا بودن میزان رطوبت سبب افزایش سرعت فرآیند زنگ زدن قطعات و تجهیزات فلزی و هم‌چنین فرآیند پوسیدگی قطعات چوبی می‌شود. هم‌چنین بالا بودن میزان رطوبت موجب اختلال و بروز مشکلات زیادی در عملکرد سیستم‌ها و تجهیزات الکتریکی خاص و پایین بودن بیش‌ازحد رطوبت سبب افزایش شکنندگی تجهیزات می‌گردد. لذا کنترل میزان رطوبت محیطی در صنایع مختلف امری مهم به شمار می­رود.

لذا با توجه به اهمیت این موضوع در سیستم‌های تهویه مطبوع مدرن نظیر دستگاه‌های هواساز، سیستم‌های رطوبت زنی و یا سیستم‌های رطوبت‌گیری به‌کاررفته‌اند که قادرند با حساسیت‌های متفاوت میزان رطوبت موجود در هوای توزیع‌شده را تنظیم و به حد مطلوب برسانند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *