هواساز اکیاس

هواساز اکیاس


هواساز اکیاس

 

انواع هواساز به ۳ دسته کلی معمولی ، هایژنیک (بهداشتی) و هیت ریکاوری (بازیافت کننده گرما – heat recovery) تقسیم می شود که در این متن با ساختار آنها آشنا شده و با یکدیگر مقایسه می کنیم. نکته اینکه نوع معمولی خود به انواع دستگاه هواساز از نظر نوع فن ، داشتن یا نداشتن تجهیزات تنظیم کننده رطوبت ، جنس بدنه ، نوع کویل آبی یا DX و غیره تقسیم بندی می شود.

هدف از به کار بردن انواع دستگاه هواساز کنترل پارامترهای زیر در محیط داخل ساختمان است.

۱ . کنترل دما

۲ . تنظیم رطوبت

۳ . کنترل سرعت و جهت حرکت هوا

۴ . تصفیه هوا با فیلتر کردن آن

هواساز خود به طور مستقل گرمایش یا سرمایش ایجاد نمی کند، بلکه حاوی کویل های (لوله های) آب گرم و آب سرد است که آب گرم و سرد آن توسط دستگاه های دیگری مانند چیلر ، بویلر و غیره تولید و به دستگاه هواساز جهت انجام ۴ فرآیند ذکر شده ارسال می شود تا هواساز هوا را در داخل محیط توزیع نماید.

هواساز اکیاس
هواساز اکیاس
۱ . انواع دستگاه هواساز معمولی

۱ . ۱ . از نظر نوع فن

انواع دستگاه هواساز از نظر نوع چیدمان فن به دو نوع هواساز با فن مکنده Draw Through و هواساز با فن دمنده Blow Through دسته بندی می شود. در نوع مکنده، فن هوا را از میان محفظه مخلوط کن (mixing box) و کویل ها مکیده و به درون کانال های توزیع می فرستد که این نوع هم به صورت عمودی و هم افقی ساخته می شود. در نوع مکنده، قسمت قبل از فن دارای فشار منفی (به علت مکش فن) است. در نوع دمنده یا Blow Through فن هوا را از میان کویل ها می وزد. در این نوع، قسمت بعد از فن دارای فشار مثبت است.

 

تفاوت های اصلی انواع هواساز بر حسب دمنده یا مکنده بودن فن عبارتند از :

۱ . جریان هوا عبوری از روی کویل در حالت دمنده نسبت با حالت مکنده ، مغشوش تر بوده و نقاط مختلف روی سطح کویل ، اختلاف دمای بیشتری دارند.

۲ . برای ایجاد جریان هوای بهتر ، در نوع دمنده مجبوریم که فاصله بین فن و کویل را بیشتر در نظر بگیریم و بنابرین طول دستگاه و نیز قیمت اولیه تمام شده دستگاه در نوع دمنده کمی بیشتر از حالت مکنده خواهد بود.

۳ . اگر بخواهیم از یک دریچه به صورت by-pass هوای تازه وارد دستگاه کنیم ، در طرح مکنده به خاطر وجود فضای کافی قبل از فن ، به راحتی می توانیم این دریچه را تعبیه کنیم.

۱ . ۲ . از نظر نوع کویل (آبی یا DX)

در برخی از سیستم های تهویه به جای وجود لوله های آب گرم و سرد در هواساز (یعنی به جای متصل کردن هواساز به بویلر و چیلر)، دستگاه هواساز را به پمپ های حرارتی چهار فصلی مانند سیستم تهویه GHP یا سیستم تهویه VRF که بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کنند و حاوی مبرد (مانند مبرد R-134A) هستند، متصل می کنند و در واقع اواپراتور دستگاه VRF یا GHP را درون هواساز جاسازی می کنند

که به این هواسازها نوع DX گفته می شود. بدین ترتیب مبرد مستقیما وارد کویل DX هواساز شده و عمل سرمایش و گرمایش هوا را انجام می دهد. همچنین اگر مستقیما چیلر را به هواساز متصل کنند (یعنی بدون وجود مدار آب سرد) به آن دستگاه پکیج یونیت (روفتاپ پکیج) گفته می شود.

آیا هواسازهای هایژنیک و هیت ریکاوری هم به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند؟

بله دقیقا این نوع از هواسازها هم مثل هواسازهای معمولی از نظر نوع فن ، نوع کویل ، جنس بدنه ، نوع عایق دیواره ها ، اینورتر بودن یا نبودن ، مجهز بودن یا نبودن به تجهیزات تنظیم کننده رطوبت و فول فرش بودن یا نبودن به انواع گوناگونی تقسیم بندی می شوند.

چطور از بین این مقدار تنوع ، دستگاهی مناسب برای پروژه خود انتخاب کنیم؟

انتخاب دستگاهی مناسب از بین انواع دستگاه هواساز کاری تخصصی است که در صورت نداشتن دانش کافی می بایست نظر مهندسان با تجربه در این زمینه را مد نظر قرار دهید.

آیا محدودیت های محل نصب دستگاه هم می تواند در انتخاب نوع هواساز تاثیر بگذارد؟

بله دقیقا. در اغلب موارد هواسازها به صورت باکس مستطیلی افقی طراحی و ساخته می شوند ولی در برخی پروژه ها با توجه به محدودیت های محل نصب می توان دستگاه را به صورت عمودی و یا حتی شکلی نامتقارن و به صورت خاص طراحی و تولید کرد.

1 Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *