اهمیت رطوبت گیری در این است که بالا بودن میزان رطوبت موجب می شود افراد احساس گرمای بیشتری داشته باشند. این شرایط حتی می تواند منجر به آسم، ضعف و خستگی، تنگی نفس و همچنین از بین رفتن تعادل نیز بشود. همچنین وجود رطوبت موجب جذب بیشتر گرد و غبار و رشد بیشتر باکتری ها می شود. کپک ها و قارچ ها نیز در صورت وجود رطوبت در خانه برای مدت طولانی، بوجود می آیند. رطوبت همچنین موجب پوسیده شدن بسیاری از وسایل خانه می شود و عامل سردرد و درد مفاصل است.
کنترل رطوبت هوا در موزه ها و کارخانه های چاپ اهمیت ویژه ای دارد. معمولا در فصل زمستان به علت کاهش رطوبت هوا، رطوبت زنی و در فصل تابستان عمل رطوبت گیری با سرد نمودن هوا انجام می شود.
برای کاهش میزان رطوبت در خانه می توانید از دستگاه های تهویه هوا و رطوبت گیر استفاده نمایید. در صنایع مختلف نیز این دستگاه ها کاربرد دارند. در فصل تابستان عمل رطوبت گیری با سرد کردن هوای مرطوب انجام می شود. به طور کلی رطوبت گیری به سه روش انجام می گیرد که عبارت است از:
- پاشش آب به هوا با دمای کم تر از نقطه شبنم
- عبور هوا با دمای پایین تر از نقطه شبنم از روی سطح
- عبور نمودن هوا از روی اشیایی مانند خشک کن های شیمیایی که جاذب آب هستند
در سیستم تهویه هوا معمولا روش دوم به کار برده می شود. یکی از نکات مهمی که درباره سیستم های تهویه هوا لازم است به آن توجه نمایید اطلاع از این مسئله است که هر کدام از بارهای کامل و جزئی به چه میزان رطوبت زدایی می کند.
نحوه رطوبت گیری در بار جزئی
سیستم هایHVAC در شرایط مختلف عملکرد مناسب خود را حفظ می نمایند. مهم ترین ویژگی این سیستم ها صرفه جویی در مصرف انرژی است.
سیستم رطوبت گیر CDQ
این روش منحصر به فرد است. در این سیستم، نیمه پایینی بخار آب را جذب می نماید و دوباره به قسمت بالایی کویل منتقل می کند. در این فرآیند کویل بخار آب را از جریان هوا حذف می کند. CDQ مخفف COOl،Dry و Quiet است به معنای خنک، خشک و بی صدا. این سیستم ها دارای بار نهان بوده و از این نظر برای اقلیم های گرم و شرجی مناسب و مقرون به صرفه هستند.
کنترل رطوبت با استفاده از کویل باز گرمایش
به طور کلی کویل ها مبدل های حرارتی هستند که در تجهیزات تهویه به کار برده می شوند. این محصولات عمدتا در دستگاه های هواساز، سیستم های سرمایش و خشکن ها مورد استفاده قرار می گیرند.
رطوبت گیری به وسیله سیستم های با حجم هوادهی متغیر
سیستم تهویه هوای متغیر وظیفه توزیع هوای سرد و گرم را بر عهده دارد و عملکرد آن به صورت مرکزی است. از جمله مزیت های این دستگاه می توان به کاهش صدای سیستم، کاهش لرزش فن و کاهش مصرف انرژی در فن های سیستم اشاره کرد. همچنین در مورد این سیستم ها می توان گفت در حالت کم باری نیز می توانند عملکرد رطوبت زدایی را به خوبی انجام دهند. در این سیستم انرژی فن ها نیز کم تر مصرف می شود و این ویژگی به دلیل دور متغیر بودن آن ها است. مزیت مهم دیگر این روش کاهش میزان فرسایش در کمپرسور سیکل نبرید است.
انواع مختلف این دستگاه ها عبارتند از: هواساز حجم متغیر ساده تک کانالی و سیستم تهویه هوا حجم متغیر چند منطقه.
سیستم حجم متغیر یا VAV مقابل سیستمCAV قرار دارد که به معنای سیستم حجم ثابت است. این دو دستگاه را می توان مهم ترین سیستم های گرم و سرد کننده هوا به حساب آورد. این دستگاه ها اغلب در خارج از ساختمان نصب می شوند و هوای گرم یا سرد را به داخل ساختمان می رسانند. هر دو دستگاه حجم متغیر و حجم ثابت از طریق لوله کشی به دستگاه چیلر و بویلر متصل می گردند. به طور کلی می توان گفت ساختار دو دستگاه شبیه بهم است.
کنترل رطوبت با استفاده از جداسازی بار های نهان و محسوس
در این روش واحد هوارسان، بارهای محسوس و نهان را از بین می برد. سپس هوای تهویه شده جدید را به فضای مورد نظر تحویل می دهد. برای عملکرد بهتر سیستم تهویه هوا و مقرون به صرفه بودن آن نیاز است که هوای تازه را رطوبت گیری نمایید تا نسبت به هوای داخل ساختمان خشک تر باشد.
عملکرد واحد های اختصاصی هوای تازه باید به گونه ای باشد که میزان رطوبت هوا را حتی در بدترین شرایط کنترل نماید. انتخاب مکانیزم مناسب برای کاهش رطوبت محیط به معیارهایی مانند میزان بودجه، نوع کاربری ساختمان و اقلیم بستگی دارد. روشی که برای این کار انتخاب می کنید باید مقرون به صرفه و در زمینه مصرف انرژی استاندارد باشد.
No comment