چیلر تراکمی

چیلر تراکمی یک نوع تکنولوژی خنک‌کننده است که برای تبدیل بخارهای گرم به مایعات خنک و فشرده استفاده می‌شود. این عمل تحت تأثیر انرژی گرمایی انجام می‌شود و منجر به خنک‌کنندگی و کنترل دما در محیط‌های مختلف می‌شود. چیلرهای تراکمی به دلیل کاربردهای گسترده‌ای که در صنایع مختلف دارند، به عنوان ابزاری کلیدی برای بهره‌برداری از خنک‌کنندگی پیشرفته شناخته می‌شوند.

چرا اکیاس

Group Forum2

بهترین گروه تخصصی

High quality2

با کیفیت و با اصالت

24 hour support

پشتیبانی ۲۴ ساعته

برای دریافت 

مشاوره رایگان 

و اطلاعات بیشتر از محصولات ما با ما تماس بگیرید

Asset 2

عملکرد چیلر تراکمی

همانطور که اشاره کردیم چیلر با سرد کردن آب شروع به تولید سرمایش می کند. بنابراین می‌ توان گفت که اصول عملکرد چیلر بر پایه سرد کردن آب می باشد. این دستگاه از فرایند تقطیر و تبخیر برای انتقال حرارت از دستگاه به قسمت دیگر استفاده می کند.

 در واقع چیلر تراکمی برای سرمایش هوای ساختمان آب را سرد می کند. این آب سرد شده از طریق لوله کشی به فن کویل های تهویه شده درون ساختمان انتقال می یابد. برای حفظ کردن دمای آب سرد، لوله هایی که آب سرد از طریق آن به دستگاه هواساز یا فن کویل انتقال می یابند عایق کاری می شوند.

همین موضوع سبب می‌ شود تا بر روی دیواره بیرونی لوله ها برفک تشکیل نشود. در واقع چیلر ها انواع متفاوتی دارند که از لحاظ مختلف تفاوت های زیادی بین شان وجود دارد. کندانسور یکی از قطعات تعیین کننده نوع عملکرد چیلر می باشد که بر اساس نوع به دو دسته تقسیم بندی می شود.

 کمپرسور و اواپراتور دو تا از اجزاء چیلر هستند که جزو مهمترین بخش های این دستگاه به حساب می آیند. یکی از مهمترین اجزای چیلر کمپرسور هست، این بخش به عنوان قلب چیلر تراکمی محسوب می شود و وظیفه بسیار مهمی بر عهده دارد. همچنین اواپراتور یکی دیگر از اجزای مهم چیلر می باشد که وظیفه اش خنک کردن آب است.

انواع چیلر تراکمی

انواع چیلر با توجه به نوع کندانسور به دو دسته تقسیم بندی می شود که شامل: چیلر هوا خنک و آب خنک است. این دو سری شباهت زیادی با یکدیگر دارند اما تفاوت‌ هایی هم بینشان وجود دارد. کندانسور چیلر هوای خنک، توسط هوا خنک می شود، در صورتی که کندانسور چیلر آب خنک، توسط آب خنک می شود. این تفاوتی است که بین این دو سری از چیلر وجود دارد.

چیلر تراکمی هوا خنک

چیلر هوای خنک هم مانند چیلر آب خنک جزو چیلر های تراکمی به حساب می آید که به لحاظ عملکرد نوع کندانسور تفاوتی با چیلر آب خنک دارد. در حقیقت چیلر هوای خنک برای کاهش دمای آب و تولید سرمایش از آب استفاده نمی کند.

چیلر تراکمی آب خنک

چیلر آب خنک یکی از انواع چیلر تراکمی  است. از این دستگاه به عنوان مولد سرما در تهویه مطبوع تابستانی استفاده می شود. چیلر آب خنک دارای ویژگی هایی نظیر فشار کاری، صدا و لرزش کمتر و راندمان بیشتر می باشد. از این دستگاه برای سرمایش واحد های اداری و مسکونی و جهت خنک کردن دستگاه های صنعتی استفاده می کنند.

مقایسه چیلر تراکمی هواخنک و آب خنک

 چیلر های تراکمی هوا خنک و آب خنک از نظر ساختار شبیه به هم هستند، یعنی هر دوی این محصولات از قطعاتی نظیر کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط تشکیل شده ‌اند.‌

اما تفاوت هایی هم بین این دو محصول وجود دارد، در واقع یکی از تفاوت هایی که بین چیلر تراکمی هوا خنک و آب خنک وجو دارد این است که  در چیلر هوای خنک به پمپ نیازی نیست اما چیلر آب خنک به پمپ نیاز دارد.

 یکی دیگر از تفاوت های چیلر تراکمی آب خنک و چیلر هوای خنک این است که چیلر آب خنک مصرف آب دارد اما این موضوع در چیلر هوا خنک برعکس است؛ زیرا به آب نیازی نیست. این دو محصول از نظر عملکرد هم با هم تفاوت هایی دارند‌.

 افزایش و کاهش درجه حرارت محیط بر روی عملکرد چیلر هوای خنک تاثیر می‌ گذارد؛ زیرا به درجه حرارت هوا محیط وابسته است. اما چیلر آب خنک تحت تاثیر دمای محیط نیست. از این رو می توان گفت افزایش دما محیط راندمان چیلر هوا خنک را کاهش می دهد.

بیشتر بدانید: هواساز اتاق تمیز

اجزای تشکیل دهنده چیلر تراکمی

چیلر تراکمی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. اجزای اصلی چیلر چهار جزء می باشد که شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط می باشد.

کمپرسور

کمپرسور انواع مختلفی دارد و به چند دسته تقسیم بندی می شود. از بین انواع کمپرسور مهم ترین آن کمپرسور پیچی و رفت و برگشتی یا پیستونی است.

کندانسور

کندانسور چیلر به دو صورت آبی و هوایی تولید شده است. این دو کندانسور کاملا با یکدیگر متفاوت هستند.

اواپراتور

اواپراتور یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده چیلر تراکمی محسوب می شود. این بخش جزو بخش سرد کننده چیلر است که با نام تبخیر کننده هم شناخته می شود. این اجزای تشکیل دهنده از نوع خشک یا مرطوب هستند. اواپراتور ها با نام اواپراتور انبساط مستقیم و سیلابی هم شناخته شده اند.

شیر انبساط

یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده چیلر تراکمی شیر انبساط می باشد. این جزء از چیلر وظیفه حفظ فشار کم در اواپراتور را به عهده دارد. شیر های انبساطی به چند دسته مکانیکی و الکترونیکی و حرارتی یا فشاری تقسیم بندی می شوند.

انواع کمپرسور چیلر تراکمی

کمپرسور چیلر تراکمی در انواع متفاوتی تولید می شود که د رادامه این انواع را به شما معرفی می کنیم.

کمپرسور حلزونی یا اسکرول (scroll)

کمپرسور اسکرول که با نام کمپرسور حلزونی شناخته می شود از دو نوع ثابت و متحرک تشکیل شده است. کمپرسور های حلزونی  برای آن دسته از دستگاه های تهویه هوای مطبوع که ظرفیت پایینی دارند استفاده می شوند. از مزایای کمپرسور اسکرول می توانیم به صدای کم، اصطکاک و خرابی کم و قابل استفاده در چیلر های ظرفیت پایین اشاره کنیم.

کمپرسور پیچی یا اسکرو (screw)

کمپرسور اسکرو که با نام کمپرسور مارپیچ هم شناخته می‌ شود یکی از انواع کمپرسور چیلر تراکمی محسوب می‌ شود که برای دستگاه های ظرفیت بالا مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع کمپرسور اسکرو تفاوت زیادی با کمپرسور حلزونی اسکرول دارد؛ چرا که کمپرسور حلزونی برعکس کمپرسور پیچی یا مارپیچ برای دستگاه‌ های ظرفیت پایین استفاده می شود. از ویژگی های کمپرسور پیچی می توانیم به صدای کم و حجم کوچک اشاره کنیم.

کمپرسور رفت و برگشتی یا پیستونی (Reciprocating)

کمپرسور رفت و برگشتی که با نام کمپرسور پیستونی هم شناخته می‌ شود جزو قدیمی‌ ترین کمپرسور چیلر تراکمی محسوب می‌ شود؛ به همین جهت نسبت به دیگر انواع کمپرسور صدای بیشتری تولید می کند. نکته قابل توجه در مورد این نوع کمپرسور این است که این دستگاه همانند کمپرسور پیچی برای ظرفیت‌ های بالا استفاده می شود. داشتن ساختار ساده و قابل استفاده در ظرفیت های پایین تا بالا از ویژگی‌ های کمپرسور رفت و برگشتی به حساب می آید.

کمپرسور روتاری

کمپرسور روتاری یکی از انواع کمپرسورهای چیلر است که ویژگی های آن شامل: بازدهی و راندمان بالاتر، ابعاد کوچک و صدا و لرزش کمتر است. این نوع کمپرسور نسبت به کمپرسور پیستونی راندمان کاری بیشتری دارد. از کمپرسور های روتاری در ظرفیت های پایین تهویه مطبوع استفاده می کنند. این نوع کمپرسور عملکرد شبیه به کمپرسور پیستونی داشته و قطعات آن شامل پره پیستون و میل لنگ و غیره است. پیستون در این کمپرسور به جای اینکه حرکت رفت و برگشتی داشته باشد، حرکت دورانی دارد.

کمپرسور سانتریفیوژ

کمپرسور سانتریفیوژ با نام کمپرسور گریز از مرکز هم شناخته می شود. این نوع کمپرسور برای مکان هایی که دستگاه با فشار زیاد و به صورت دائمی کار می‌ کند یک گزینه مناسب به حساب می آید. کمپرسور سانتریفیوژ ابعاد کوچکی دارد و سر و صدای آن بسیار کم است.

کمپرسور توربوکر

کمپرسور توربوکر یکی از انواع کمپرسور های سانتریفیوژ چیلر تراکمی محسوب می شود که ابعاد کوچک و مناسب دارد. حذف روغن در کمپرسور سانتریفیوژ توربوکر سبب بالا رفتن راندمان کاری آن شده است؛ از این رو می‌ توان گفت ویژگی ها و مزایای این محصول ابعاد کوچک و راندمان کاری بالای آن است.

از دیگر ویژگی های کمپرسور سانتریفیوژ توربوکر می توانیم به سرو صدای کم و طول عمر زیاد اشاره کنیم.

انواع کندانسور

کندانسورها نیز در انواع متفاوتی تولید می شوند و هر کدام از آن ها کاربردهای خاصی دارند.

کندانسور آبی

کندانسور آبی یکی از رایج‌ ترین انواع کندانسور است. از کاربرد های بسیار مهم کندانسور آبی استفاده در چیلر های تراکمی می باشد. این محصول سبب افزایش راندمان خنک کاری در چیلر تراکمی می شود؛ زیرا گرمای مازاد را جذب می کند.

کندانسور هوایی

کندانسور هوایی یا به عبارت دیگر کندانسور هوای خنک یک سیستم خنک کننده توسط هوا است. برای انتخاب کندانسور هوایی عوامل مختلفی مدنظر قرار می گیرند که شامل: ظرفیت حرارتی دستگاه، نوع سیال و انتخاب نوع کندانسور هوایی می باشد.

عواملی مانند طول عمر بالای کندانسور، حذف مصرف آب خنک کننده در این نوع کندانسور همچنین قابلیت ساخت کندانسور هوا در ظرفیت های مختلف از جمله ویژگی های این محصول می باشد.

ویژگی کندانسور آبی در چیلر تراکمی آب خنک

کندانسور آبی در چیلر تراکمی دستگاهی می باشد که با استفاده از آب خنک کننده عمل تقطیر را انجام می دهد. کندانسور آبی انواع مختلفی دارد که شامل کندانسور آبی دو لوله ای، کندانسور آبی صفحه ای و کندانسور آبی پوسته و لوله می باشد. نوع سوم یعنی پوسته و لوله محبوبیت بیشتری دارد. البته ناگفته نماند که کندانسور آبی دو لوله ای ساده ترین مدل محسوب می شود. کندانسور آبی پوسته و لوله هم جزو پرکاربردترین نوع کندانسور است که در ساخت چیلر آب خنک استفاده می شود.

ویژگی کندانسور هوایی در چیلر تراکمی هوا خنک

کندانسور هوایی یکی از دستگاه هایی می باشد که به واسطه گردش هوا می‌ تواند دمای یک سیال را کاهش دهد. کندانسور یک نوع مبدل حرارتی به حساب می آید که با نام چگالنده هم شناخته می شود. کندانسور در دستگاه های تهویه مطبوع استفاده می شود. به کندانسور هوای خنک کندانسور با فن گفته می شود؛ به این دلیل که این دستگاه از جریان هوا با کمک فن برای کاهش دمای سیال استفاده می کند. یکی از ویژگی‌ های کندانسور هوایی این است که برای کاهش دمای سیال به جریان آب نیازی ندارد. در واقع کندانسور اصلی ترین اجزای چیلر تراکمی محسوب می شود.

انواع اواپراتور

اواپراتور قسمتی از چیلر می باشد که سیم ها، نازل ها و سینی المنتور در آن قرار دارد. اواپراتورها انواع گوناگونی دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

پوسته و لوله ای

اواپراتور پوسته و لوله ای که با نام اپراتور آبی یا مرطوب هم شناخته می شود یکی از انواع اواپراتور است. این وسیله یکی از اجزای مهم چیلر تراکمی است که کاربرد گسترده ای دارد و در طرح ها و ظرفیت های مختلف ساخته می شود. اواپراتور پوسته و لوله دارای ساختار مقاوم تر از اواپراتور صفحه ای می باشد؛ البته این محصول کاربرد بیشتری هم نسبت به اواپراتور صفحه ای دارد. علاوه بر این اواپراتور آبی یا همان پوسته و لوله راندمان انتقال حرارت بالایی دارد.

پره دار

اواپراتور کویلی پره دار یکی از انواع اواپراتور لوله ای است. در اواپراتور پره دار، پره هایی که بر روی لوله ها قرار گرفته اند سبب بهبود راندمان سرد کردن هوا می شوند. تعداد پره ها بر حسب دمای اواپراتور متغیر است. اندازه و فاصله پره ها هم به قطر لوله و نوع کاربرد وابسته است.

صفحه ای

اواپراتور صفحه ای شباهت زیادی با اواپراتور پوسته و لوله دارد؛ اما از لحاظ ساختار با این اواپراتور تفاوت هایی دارد. همانطور که از نام این اواپراتور مشخص است در تولید آن به جای لوله و پوسته از صفحاتی استفاده کرده ‌اند. در حقیقت به علت داشتن ساختار فشرده امکان استفاده از اواپراتور صفحه ای در فضا های کوچک فراهم شده است.

انواع شیر انبساط

شیر انبساط در دو نوع مکانیکی و الکترونیکی تولید می شود که مکانیکی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

مکانیکی

شیر انبساط مکانیکی یا حرارتی رایج ترین شیر انبساط است. از این نوع شیر در دستگاه های برودتی و تهویه مطبوع استفاده می کنند. اجزای شیر انبساط مکانیکی شامل: صافی، سوزن، دیافراگم، فنر، بدنه شیر و غیره است. از مزایای شیر های انبساط مکانیکی می توانیم به عملکرد مداوم، هزینه نگهداری و تعمیر کم و تنظیم راحت اشاره کنیم.

الکترونیکی

شیر انبساط الکترونیکی انواع مختلفی دارد. از این نوع شیر در سیستم های تهویه مطبوع استفاده می شود. ویژگی هایی که سبب تمایز شیر انبساط الکترونیکی نسبت به انواع شیر های دیگر شده شامل: ابعاد کوچک و بازده ای بالا است. از شیر های انبساط الکترونیکی در سیستم های تهویه با ظرفیت بالا استفاده می کنند. در حقیقت افزایش راندمان، عملکرد عالی و طول عمر بالا از دیگر ویژگی های شیر انبساط الکترونیکی است.

مبرد چیلر تراکمی و نحوه انتخاب آن

مبرد در چیلر تراکمی سبب خنک سازی می شود؛ زیرا در اواپراتور چیلر تراکمی مبرد وظیفه گرفتن گرمای سیال (آب) را به عهده دارد. برای انتخاب این محصول باید مبرد و کاربرد های آن و وظیفه مبرد در چیلر تراکمی را شناخت.

وظیفه تابلو برق در چیلر

تابلو برق یکی از اجزای مهم چیلر تراکمی است که موجب افزایش راندمان و طول عمر چیلر می شود. تابلو برق در چیلر  وظیفه حفاظت از الکتروموتور ها را بر عهده دارد که شامل: فن ها و کمپرسور ها می باشد. در حقیقت اگر به اجزای چیلر دقت کنید متوجه می شوید که چیلر اجزای مختلفی دارد که اصلی ترین آن شامل: کندانسور، کمپرسور، شیر انبساط و اواپراتور است. کمپرسور ها جزو اجزای پرکاربرد چیلر هستند که به برق بیشتری نیاز دارند. تابلو برق وظیفه توزیع جریان الکتریکی به اجزای چیلر را بر عده دارد. در حقیقت قطعات درون تابلو برق برای محافظت از چیلر و اجزای آن بکار رفته اند.

 

قطعات داخل تابلو برق برای محافظت از چیلر

قطعاتی مانند مدار فرمان و برخی تجهیزات الکتریکی در تابلو برق وجود دانرد که وظیفه آن ها محافظت از چیلر می باشد.

قطعات مدار فرمان

شینه ها یکی از اجزای مدار فرمان در تابلو برق چیلر محسوب می شوند. شینه ها که از جنس مس تولید شده اند به عنوان هادی الکتریکی در چندین مدار اتصال ایجاد می کنند. کلید های ورودی از دیگر قطعات مدار فرمان هستند که نقش محافظ جریان الکتریکی را در تابلو برق چیلر تراکمی ایفا می کنند. یکی از مهمترین قطعاتی که در مدار فرمان تابلو برق چیلر قرار دارد کنتاکتور است.

کنتاکتور نوعی کلید مغناطیسی می باشد که با نام اتصال دهنده کمپرسور هم شناخته می شود. این کلید مغناطیسی یک پل ارتباطی میان مدار قدرت و فرمان به حساب می آید. از وظایف کنتاکتور می توانیم به قطع و وصل کردن مدار قدرت اشاره کنیم. این کلید مغناطیسی برای انجام این کار از نیروی الکتریکی، نیروی مغناطیسی و خاصیت آهنربایی خود استفاده می کند.

تجهیزات الکتریکی

یکی از تجهیزات الکتریکی تابلو برق چیلر تراکمی، فیوز نام دارد. فیوز وظیفه محافظت از مصرف کننده‌ های جریان الکتریکی در برابر نوسانات را دارد. رله حرارتی که با نام بیمتال کمپرسور هم شناخته می شود یکی دیگر از اجزای تجهیزات الکتریکی در تابلو برق چیلر است. این قطعه وظیفه محافظت از کمپرسور را در برابر جریان حرارتی بر عهده دارد.

رله حرارتی بعد از اتصال دهنده ها نصب می شود. کنترل کننده ها از دیگر قطعات تجهیزات الکتریکی هستند که در ساختار چیلر وجود دارند. کنترل کننده ها وظیفه کنترل اجزای چیلر مانند کمپرسور و کندانسور را دارند.

سخن پایانی

سایت اکیاس با ارائه خدمات فروش و پس از فروش و خدمات مشاوره به مشتریان به دنبال کسب رضایت مشتریان عزیز می باشد. در واقع هدف سایت اکیاس کسب رضایت مشتریان از نحوه ارائه خدمات و کیفیت محصولات است. گروه اکیاس با پشتیبانی ۲۴ ساعته و بهره گیری از مهندسان کاربلد و ماهر در هفت روز هفته آماده خدمت رسانی به مشتریان در هر زمان می باشد.