چیلر ها از اجزای سیستم تهویه مطبوع هستند که دمای سیستم را به تعادل می رسانند. کار این دستگاه ها تولید سرما نیست، بلکه آن ها گرما را از محیط حذف می کنند. چیلر گرمای جذب شده از محیط را برای گرم کردن مایعی استفاده می کند که به عنوان مبرد جریان دارد. چیلر ها بر اساس عملکرد اجزای خود به دو نوع اصلی چیلر جذبی و چیلر تراکمی(فشرده سازی) تقسیم می شوند. در این مطلب به بررسی مقایسه چیلر جذبی و تراکمی پرداخته ایم.
چیلر تراکمی
چیلر تراکمی دستگاهی است که از کمپرسور برای تبخیر ماده خنثی با فشار و دمای پایین استفاده می کند. سپس با فشردگی بخار ها، حجم آن را کاهش می دهد. در این مرحله دما و فشار آن افزایش می یابد. بنابراین نیروی مورد استفاده چیلر تراکمی انرژی الکتریکی است. این چیلرها از گاز مبرد مانند فرئون در چرخه انتقال حرارت کمک می گیرد و کمپرسور را برای حرکت و فشرده سازی گاز به کار می برد. در این نوع چیلر کندانسور توسط آب یا هوا خنک می شود. آب جاری در فن کویل انتقال گرما یا سرما را بر عهده دارد.
برای خنک کردن ساختمان، کارخانه صنعتی و حتی تجهیزات الکترونیکی معمولا چیلر تراکمی را به کار می برند. زیرا کارآمد ترین دستگاه چیلر برای رسیدن به دمای مناسب است.
با توجه به نقش و اهمیت کمپرسور ها در چیلر تراکمی، آن ها را بیشتری معرفی می کنیم:
کندانسور یک مبدل حرارتی است که گرمای بخار مبرد را به عامل تقطیر (هوا یا آب) منتقل می کند. در نتیجه بخار مبرد ابتدا با دمای اشباع سرد خواهد شد و پس از آن به حالت مایع در خواهد آمد. سه نوع کندانسور وجود دارد:
- کندانسور هوا(هوای سرد): در این نوع کندانسور، هوا نقش عامل تقطیر را بازی می کند.
- کندانسور آب(آب سرد): این نوع را به نام های کندانسور دو لوله، پوسته و کویل، پوسته و لوله نیز می شناسند. در این کندانسور، مسئولیت تقطیر مبرد بر عهده آب است.
- کندانسور تبخیری: در نوع تبخیری هر دو ماده آب و هوا استفاده می شوند و دمای هوا اندکی افزایش می یابد. همچنین تقطیر مبرد از تبخیر آب اسپری شده روی کندانسور حاصل خواهد شد و هوا را برای افزایش میزان تبخیر به کار می گیرد.
انواع چیلرهای تراکمی
چیلر تراکمی بر اساس نوع کمپرسوری که دارد به دو دسته کلی تقسیم می شود که در ادامه معرفی می شوند.
هوا خنک
چیلر هوا سرد نوعی چیلر تراکمی است که گرمای فضا را با فشرده سازی بخار و گردش سریع حذف می کند. هوای محیط از طریق کویل کندانسور جریان می یابد و گرما را به اطراف انتقال می دهد. این دستگاه هوای سرد را از آب دریافت و آن را در محیط اطراف چیلر پخش می کند.
آب خنک
این نوع چیلر تراکمی که به چیلر آب خنک یا آب سرد شناخته می شود برای انتقال گرما از گردش آب سرد کمک می گیرد. به این صورت که آب سرد به کمپرسور بر می گردد و گرمایی را که از محیط دریافت شده است به مبرد می برد تا دمای محیط را کنترل و آن را خنک کند. این مکانیزم در تهویه های مطبوع تابستانی مانند فن کوئل و هوا ساز به کار می رود.
این چیلر گرما را از فضایی که باید دمای آن کنترل شود به فضایی دیگر انتقال می دهد. از آن جا که کندانسور در این چیلر از آب به عنوان ماده خنک کننده استفاده می کنند و با توجه به اینکه سطوح مرطوب در انتقال گرما موفق تر هستند و کار فشرده سازی را در دمای حباب مرطوب انجام می دهند، کارایی چیلر آب خنک افزایش می یابد.
عملکرد چیلر تراکمی
این دستگاه با یک گاز مبرد کار می کند. مایع در حال گردش که باید خنک شود(آب، آب و گلیکول یا غیره) با این گاز تماس می گیرد و به آن گرما می دهد. مبرد باید گرمای دریافت شده را با کمک اجزای چیلر و فعالیت مکانیکی و حرارتی حذف کند.
دو بخش قابل توجه در این فرایند به شرح ذیل است:
- مایعی که باید خنک شود در هر فرایندی مختص آن خواهد بود ولی وظیفه آن دفع گرما از محیط و استفاده از آن در خط تولید دوباره است.
- گاز مبرد گرما را از مایع می گیرد و باید آن را از بین ببرد تا دوباره به چرخه اصلی برساند که همان تبرید فشرده سازی خواهد بود.
عملکرد این دو محور در سه مرحله قابل تبیین است:
- مایع داغ از طریقسیستم هیدرولیک وارد دستگاه می شود و در مبدل حرارتی با مبرد سرد تماس می گیرد.
- مایع خنک کننده به خطوط فرایند صنعتی یا سیستم تهویه مطبوع وارد خواهد شد.
- مبرد که حالا گرم شده است بهکمپرسور فرستاده می شود.
چیلر جذبی
عملکرد چیلر جذبی مانند یخچال است که از یک منبع گرما برای هدایت فرایند خنک کننده استفاده می کند و این کار را با کمک دو خنک کننده انجام می دهد که یکی از آن ها را مخلوطی از آب و لیتیوم بروماید تشکیل می دهد. مخلوط در یک ژنراتور گرم و آب تبخیر شده و برومید لیتیم با هم ترکیب می شوند. بعد از این مرحله بخار آب پس از خنک شدن در یک کندانسور به اپراتور بخار ساز می رسد و گرما را از آب خنک شده جذب می کند. با بازگشت مخلوط ضعیف آب و برومید لیتیم به تولید کننده چرخه کامل خواهد شد.
اجزای اصلی چیلر جذبی کندانسور و ژنراتور هستند که بیشترین فضا را اشغال می کنند و جذب کننده کمترین حجم را به خود اختصاص می دهند. این دستگاه از یک مبدل حرارتی نیز برای بهبود کارایی سیستم کمک می گیرد.
انواع چیلر جذبی
چیلر های جذبی در دو دسته چیلر جذبی آب و آمونیاک و چیلر جذبی لیتیوم بروماید و آب قرار می گیرند. این تقسیم بندی با توجه به شیوه طراحی، نوع منبع حرارتی، ماده جاذب و مبرد انجام می شود.
تک اثره
ساده ترین نوع چیلر را دسته تک اثره تشکیل می دهد که از یک منبع حرارتی و یک فرایند تبخیر استفاده می کنند و کاربرد مقرون به صرفه ای دارند. البته کارایی آن ها در مقایسه با انواع دیگر در سطح پایین تری قرار دارد.
مکانیسم کار آن ها را به زبان بسیار ساده این است که منبع حرارتی باعث تبخیر مبرد می شود و هوای سرد به جریان می افتد. چیلر تک اثره کاربردهای مختلفی دارد و در محیط تجاری، رستوران، فروشگاه و ساختمان اداری کوچک به کار می آید. همچنین در برخی مراکز صنعتی نقش خنک کننده را دارد.
دو اثره
چیلر دو اثره عملکرد بالاتری دارد و از دو منبع گرمایی و فرایند تبخیر کمک می گیرد. یعنی از یک ژنراتور دیگر و مبدل حرارتی و پمپ استفاده می کند. این چیلر جذبی دو چرخه اصلی و کمکی دارد و آب در آن دو بار توسط مبرد در خنک کننده، سرد می شود و مبرد تبخیر شده به محلول متراکم جذب خواهد شد که آن را از بخار ساز دوم دریافت می کند. این دستگاه قیمت بالاتری دارد و برای کاربردهای تجاری و صنعتی در مقیاس بزرگ مناسب است. در صنایع مواد غذایی، تولید مواد شیمیایی و تولید چیلرهای دوگانه هم به حفظ کنترل دقیق دما، اطمینان از کیفیت و ایمنی محصول کمک می کنند.
مقایسه دوچیلر جذبی و تراکمی
تفاوت اصلی چیلر جذبی و تراکمی در روشی است که برای خنک کردن مبرد به کار می برند. چیلر های جذبی مبرد را با جذب گرما از یک منبع مانند بخار یا آب گرم خنک می کنند. ولی چیلر تراکمی با استفاده از انرژی مکانیکی مبرد را فشرده می سازد و سپس با حذف گرما از آن خنک می شود. عملکرد چرخه تبرید در چیلر تراکمی که گاز مبرد(یا مایع) را مشخص می کند به صورت زیر رخ می دهد:
گازی که بر اثر گرم شدن به حالت مایع در آمده است به کمپرسور می رود، از طریق سیستم دیسک به گاز تبدیل می شود و با افزایش فشار و دما به دو صورت خروجی می دهد: یک راه خروجی از کمپرسور به سمت کندانسور است که گاز به مایع تبدیل خواهد شد و حرارت آن به آب یا هوا انتقال می یابد. روش دیگر، خروجی گاز از طریق چیلر هوا خنک است که گاز به مایع تغییر حالت نمی دهد و حرارت خود را به هوا منتقل می کند.
انتقال سیال خنک کننده به کندانسور با کمک یک رادیاتور هوای خارجی از طریق یک فن الکترونیکی به سمت داخل دستگاه فشرده اتفاق می افتد. گاز به حالت مایع در می آید و هم زمان حرارت آن را آزاد می کند. سیال خنک کننده از شیر تنظیم فشار عبور خواهد کرد و فشار خود را از دست می دهد، گسترش می یابد و دمای خود را از دست می دهد.
حالا باید در گرم کننده یا بخار ساز بین کویل(سیال خنک شده در آن می چرخد) و گاز خنک کننده، تماسی شکل بگیرد تا سیال گرم، حرارت خود را به گاز بدهد تا دوباره گرم شود. گاز خنک کننده برای فشرده سازی به کمپرسور فرستاده می شود و دوباره چرخه آغاز خواهد شد.
نکات قابل توجه در هنگام خرید چیلر
با وجود انواع مختلف چیلر، در زمان خرید باید به نکات مختلفی توجه کرد که در ادامه آن ها را بیان می کنیم:
ارائه دادن راهنمایی و مشاوره لازم در جهت تصمیم گیری درست
خرید چیلر به اطلاعات تخصصی نیاز دارد. بنابراین در زمان خرید حتما از فروشندگان درباره ویژگی و عملکرد آن ها بپرسید و از آن ها بخواهید شما را راهنمایی کنند.
ارائه اطلاعات دقیق در مورد مشخصات فنی دستگاه
به عنوان خریدار، حق شماست که اطلاعات فنی را درباره دستگاه مورد نظر خود دریافت کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را انجام دهید. اطلاعاتی مانند نوع کمپرسور، کندانسور، مبرد، ظرفیت، اندازه و…
رزومه قابل قبول و معتبر
چیلر انتخابی خود را از بین دستگاه هایی در نظر بگیرید که از پیشینه موفق و رضایت بخشی برخوردارند و خریداران قبلی از آن رضایت دارند.
ساخت دستگاه توسط برندهای معتبر
چیلری را برای خرید انتخاب کنید که برند قابل قبول و معتبری آن را ساخته که کاملا شناخته شده است.
استفاده از نرم افزار های تخصصی برای ساخت و طراحی دستگاه
اگر در طراحی چیلر مورد نظر شما از نرم افزارهای تخصصی استفاده شده باشد، بیشتر می توانید به آن اعتماد کنید و مطمئن باشید که تمام ظرایف و جزییات در آن دیده شده است و با آخرین امکانات و پیشرفت های روز مطابقت دارد.
طراحی و تولید بر اساس استاندارد های جهانی
دنیای پر شتاب امروز امکانات و قابلیت های نوینی را عرضه می کند. چیلر هم از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین دستگاهی بخرید که بر اساس آخرین روش ها و استانداردهای جهانی به تولید می رسد.
استفاده از ماشین آلات CNC تخصصی در تولید قطعات و مبدل های حرارتی
CNV ماشین هایی هستند که قطعات مختلف را با کمک کامپیوتر و دستگاه های پیشرفته و بدون دخالت انسان تولید می کنند. بنابراین دقت و عملکرد بالایی دارند. مطمئن شوید که اجزای چیلر شما را هم با همین روش ساخته باشند.
در نظر گرفتن شرایط ویژه آب و هوای ایران در طراحی و تولید دستگاه
با توجه به نقش چیلر ها در تهویه مطبوع بسیار مهم است که دستگاه مورد نظر با شرایط آب و هوایی کشور ما منطبق باشد تا بهترین عملکرد را در این زمینه نشان دهد.
ارائه دادن گارانتی و خدمات پس از فروش
اهمیت داشتن ضمانت نامه و ارائه خدمات پس از فروش بر کسی پوشیده نیست، مخصوصا در دستگاه مهمی مثل چیلر. حتما در زمان خرید از وجود این خدمات مطمئن شوید.
بیشتر بدانید: هواساز اتاق تمیز
معرفی چیلرهای تراکمی و جذبی اکیاس اچ وک
چیلر ها دستگاه هایی برای ارائه عملکرد تهویه مطبوع هستند و بر اساس ساختار خود به انواع چیلر جذبی و تراکمی تقسیم می شوند. خرید این نوع دستگاه به دقت و تخصص کافی نیاز دارد و باید از مراکز معتبر و شناخته شده تهیه شوند. خریداران می توانند برای انتخاب و خرید بهترین دستگاه چیلر به سایت اکیاس مراجعه کنند و با توجه به توصیه های مطرح شده برای خرید چیلر از خدمات و مشاوره کارشناسان این فروشگاه بهره مند شوند.
منبع: اکیاس اچ وک
No comment